Vintervejret kan påvirke grønne energikilder

Vintervejret kan påvirke grønne energikilder

Det kolde vintervejr er for alvor ved at gøre sin entré i Danmark. Store dele af landet har både mærket til frostgrader og sne allerede, og gadebilledet er prydet af frostkolde mennesker i varme frakker og med huer og handsker på. 

Hvis du er ejer af Ørsted-aktier, tænker du måske, at dine investeringer i grøn energi ikke er bedste venner med de mørke vintermåneder pga. de manglende dagtimer med sollys og dermed solcelleenergi. 

Mens det er rigtigt, at solen går i hi, har danske vejrforhold i vintermånederne de seneste 10 år faktisk dannet nogenlunde forhold for den grønne energi.

At investere grønt og at investere i sig selv

Mange mennesker er kommet med på investeringsbølgen og har lagt penge i firmaer som Ørsted. Derudover investerer folk også i klimasikring og i god isolation af huse. Mens disse investeringer er gode og langsigtede, er vinteren også en sæson, hvor mange også investerer i sig selv på den helt korte bane. 

Det gør de vinterkolde danskere med f.eks. tæpper, hjemmesko, bøger, spil som dem på Bedstecasinoudenrofus eller vintermad, der ligger godt og tungt i maven. Der investeres i hygge og komfort, som kan få folk igennem de lange, mørke aftener.

Selvom det i manges optik er det hele værd at investere i sig selv om vinteren, er det en dyr tid. Elpriserne stiger, og man bliver nødt til at bruge af ressourcer, der normalt ikke behøves, f.eks. når man tænder for radiatoren. Og selvom solceller er blevet bedre til at opfange sollys bag skydækker og tåge, bidrager vintermånederne kun med ca. 5-8 % af den samlede årlige energiproduktion fra et solcelleanlæg. Der kan dog sagtens være andre energikilder, som i vinterligt vejr kan bidrage med grøn strøm.

Den danske vinter har ændret sig

Når der om vinteren ligger et stillestående højtryk over Danmark, vil der opstå tåge og lavthængende skyer. Solens stråler vil ikke kunne nå frem, og der vil være vindstille, hvilket går ud over produktionen af vindenergi. Det er dog stadig muligt at få både hvid jul og grøn energi, når f.eks. vind og snestorme sætter skub i både vindenergi og vandkraft.

Alligevel er det en generel tendens, at temperaturen på jordkloden stiger, og der går også længere tid  imellem snelandskaberne i Danmark. Der har været flere milde vintre på 10 år fra 2012 til 2022 end i det over 100 år lange stræk fra 1874 og frem til 1987. I en mild vinter vil energiforbruget fra ikke-vedvarende energikilder falde, fordi der ikke er lige så meget brug for opvarmning, og fordi energien kan komme fra sol og vind. Den vedvarende energi har altså i vintersæsonen fået bedre vilkår i Danmark pga. temperaturstigningerne.

Uanset mængden af grøn energi, der bliver genereret af sol, vind og vand om vinteren, er vedvarende energikilder stadig fremtiden. Dét er vigtigt at huske på, når du sidder i de kolde og solløse vintermåneder med dit spil, din film og din varme kakao og ikke tror på, at det nogensinde kan blive varmt igen.

Indlæg oprettet 8

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen